P1 Netwerk Converters binnenkort beschikbaar

Post date: May 13, 2013 7:12:37 PM

Al enige tijd vermeld ik in de webshop dat er netwerk versies van de P1 Converter Cable beschikbaar komen. Omdat er een aantal technische problemen overwonnen moesten worden, heeft de ontwikkelng van deze P1 Netwerk Converters langer geduurd dan gedacht. Inmiddels is de P1 Ethernet Converter gereed in prototype en de P1 WiFi Converter volgt op heel korte termijn.

Het gebruiken van een P1 Netwerk Converter heeft het grote voordeel dat er geen (extra) kabel tussen de slimme meter en de computer met de P1 Datalogger meer nodig is. U maakt gebruik van de vaak in de meterkast a aanwezige netwerk bekabeling of u gebruikt uw eigen WiFi netwerk. In alle gevallen is de P1 Netwerk Converter voorzien van een RJ11 plug die u op uw slimme meter aansluit.

Voor het uitlezen van P1 Netwerk Converters is bij het verschijnen ook een aangepaste versie van de P1 Datalogger beschikbaar. Deze P1NET Datalogger benadert de P1 Netwerk Converter rechtstreeks via TCP/IP en is dus onafhankelijk van specifieke drivers of COM poorten. Vanzelfsprekend zal de P1NET Datalogger onder dezelfde voorwaarden als de bestaande P1 Datalogger aangeboden worden en is download en gebruik verder kosteloos.

Beide P1 Netwerk Converter varianten (Ethernet of WiFi) moeten voor ingebruikname worden geconfigureerd zodat ze herkend worden op uw lokale netwerk. De P1 WiFi Converter wordt geconfigureerd via een web-interface. Voor de (eenmalige) configuratie van de P1 Ethernet Converter komt een Windows (vooralsnog geen Linux of Mac!) configuratie programma beschikbaar via download. Zowel de P1 WiFi Converter als de P1 Ethernet Converter worden tijdens de configuratie voorzien van een vast ip-adres en poortnummer. Ook zullen de P1 WiFi Converter of de P1 Ethernet Converter zelf geen verbinding opzetten (ze functioneren als TCP-server). Hierdoor zijn ze altijd betrouwbaar in uw lokale netwerk te benaderen en bent u er zeker van dat uw data bij u blijft.

Het produceren, configureren en testen van iedere P1 Netwerk Converter is flink arbeidsintensiever dan het geval is bij de P1 Converter cable of de S0 Pulse Counter Cable. Dat zal effect hebben op de levertijd en de prijs. Definitieve prijzen zijn nog niet bekend, maar de P1 Ethernet Converter zal rond de 75 euro gaan kosten en de P1 WiFi Converter rond de 95 euro. Deze prijzen zijn inclusief de benodigde net-adapter, configuratie handleiding en verzenden.

Heeft u belangstelling voor een van deze nieuwe P1 Converters? Laat het weten via het Contact formulier dan wordt u op de hoogte gehouden van de vorderingen.

UPDATE 20-6-2013: Vanaf vandaag is de P1-ETH Converter Module beschikbaar, zie dit bericht