Gas standen worden sinds 1-1-2016 niet altijd goed doorgegeven door de slimme meter / UPDATE 11-1-2016

Post date: Jan 5, 2016 2:35:41 PM

Het blijkt dat sinds 1-1-2016 bij een aantal typen slimme meters de standen van de gas meter niet goed worden doorgegeven.

Je herkent deze situatie aan het WEL oplopen van de Datum/tijd (van de gas stand opname) en het NIET veranderen van de van de gas meterstand.

We hebben hiervan al enkele meldingen van gebruikers van onze p1 kabels/modules gekregen, maar naar nu blijkt is het een algemeen probleem dat opgelost moet worden door de netbeheerder middels een software update van de meter.

Het probleem treedt in ieder geval op met de Iskra type 382 DSMR 2.2 (= oudere ) meters icm diverse typen gasmeters

Zie ook een bericht van Liander , van Netbeheer Nederland en op Tweakers

UPDATE 11-1-2016: Oplossing beschikbaar voor automatisch doorgeven gasmeterstand

Er is nieuwe software beschikbaar waarmee het euvel dat sommige slimme meters sinds 1 januari niet automatisch de gasmeterstanden doorgeven op afstand kan worden verholpen. Meterleverancier Iskrameco heeft hiervoor een aanpassing van de software ontwikkeld die deze week wordt getest. Vanaf aanstaande zaterdag 16 januari zal deze nieuwe software aan de betreffende meters worden toegestuurd. De klant hoeft hiervoor niets te doen. Omdat deze oplossing niet voor alle betrokken 400.000 adressen tegelijkertijd kan plaatsvinden, duurt het naar verwachting een aantal weken voordat alle meters van de nieuwe software zijn voorzien en weer automatische updates van de gasmeterstand doorgeven. Tot die tijd is het bij de betreffende meters niet mogelijk om een actueel verbruiksoverzicht van de gasmeterstand te krijgen. In de tussentijd worden de meterstanden voor zowel elektriciteit als voor gas normaal gemeten en WEL getoond in het display van de meter.