Blog

Slimme meter uitlezen op Domoticz

Geplaatst 16 jan. 2020 02:40 door Joost van der Linde

Krijn Ermerins beschrijft op een mooie, duidelijke manier hoe je met onze P1 kabel en Domoticz zelf je energieverbruik inzichtelijk maakt. 

Verbeterde ondersteuning nieuwste Sagemcom en ZIV slimme meters

Geplaatst 8 okt. 2019 02:20 door Joost van der Linde   [ 15 feb. 2020 07:53 bijgewerkt ]

SmartMeterDashboard levert reeds sinds 2011 de "P1 Converter Cable" waarmee de P1 poort van uw slimme meter kan worden uitgelezen. Wij zijn de bedenker van de opzet van de kabel en zijn in de loop der jaren vaak geïmiteerd. Zo gaat dat.

SmartMeterDashboard was ook de eerste die een goede ondersteuning bood voor nieuwere typen meters (destijds DSMR4) met een andere configuratie van de P1 poort.

In tegenstelling tot wat de formele documentatie van de P1 poort stelt, blijkt dat de implementatie van de P1 poort op de nieuwste ESMR5 slimme meters van in ieder geval fabrikanten Sagemcom (België: Siconia, Luxemburg: Smarty) (waaronder typen XS210 / T210 / T211 / S211) en ZIV voor een betrouwbare uitlezing wederom een aangepaste configuratie van de P1 kabel vereist.

SmartMeterDashboard beschikt inmiddels over kabels (de P1CC V3) die ook voldoen aan de (meer kritische) eisen van deze ESMR5 Sagemcom en ZIV meters.
Deze nieuwe versie van de kabel is natuurlijk ook compatibel met alle andere typen slimme meters met een P1 poort!.
Zoekt u zekerheid met betrekking tot uitlezen van uw P1 poort, bestel de P1 Converter Cable bij de bedenkers in onze webshop

Voor bestaande klanten van smartmeterdashboard: Heeft u onlangs een nieuwe meter geplaatst gekregen en werkt de uitlezing met de P1 Converter Cable niet meer? 
Neem dan contact op. 
Wij leveren als enige onze kabels met een update-garantie: Tegen vergoeding van de verzendkosten en retournering van de oude kabel leveren we u een nieuwe P1 Converter Cable V3!!

Firmware upgrade voor S0PCM modules beschikbaar

Geplaatst 18 mrt. 2018 10:32 door Joost van der Linde   [ 18 mrt. 2018 10:35 bijgewerkt ]

Na een uitgebreide testperiode zijn vanaf heden firmware upgrades voor onze S0PCM modules beschikbaar.
Afhankelijk van de module die je hebt, gebruik je de S0PCM2_Upgrade of de S0PCM5_Upgrade uit de Downloads sectie van de website.

De volgende firmwares zijn beschikbaar:
V6 - Met deze firmware is het mogelijk de pulslengte drempel per poort van de module aan te passen aan de corresponderende waarde van je S0 pulsgever. De standdaard S0 pulslengte is 30ms, maar er zijn ook meters op de markt die zich hier niet aan conformeren, met structureel verkeerd getelde pulsen tot gevolg.
V7 - Met deze firmware wordt voor het eerst ook een (niet S0 conforme) variabele pulslengte ondersteund. Dat betekent een verbeterde ondersteuning van bijv. reed-contact gebaseerde pulsgevers die voorkomen in watermeters.

Heb je een oudere firmware en telt jouw module correct, dan heb je deze firmware upgrades NIET nodig!


Domoticz op een RaspberryPi om je energiegebruik te monitoren

Geplaatst 23 jun. 2016 04:28 door Joost van der Linde   [ 23 jun. 2016 04:33 bijgewerkt ]

Inzicht krijgen in je energiegebruik kan ook met behulp van Domoticz
Domoticz is een veelgebruikte (open source) domotica oplossing die op een veelheid aan hardware functioneert.
Meestal wordt Domoticz geïnstalleerd op een RaspberryPi om een van de volgende redenen:
1. Goedkoop
2. Klein
3. Laag energieverbuik
Domoticz ondersteund alle producten van SmartMeterDashboard, inclusief: P1 Converter Cable, P1 Extended Converter Module en de S0PCM-5 pulse counter module (en ook de oudere P1-Ethernet module en P1- WIFI module).

Voor de installatie van Domoticz kun je in eerste instantie terecht in de Domoticz handleiding, op de wiki of het forum van Domoticz.

P1 Converter Cable gebruiker Jos van Essen heeft echter een hele duidelijke en compacte instructie op zijn blog geschreven. (noot: Jos gebruikt  "Apple Pi Baker" om de Domoticz image op een SD kaartje tezetten, Windows gebruikers kunnen het programma "Win32diskimager" gebruiken)

Zoals Jos zelf concludeert: "Met een beetje zelf-knutselwerk is de Pi een ideaal apparaatje om je meterstanden uit te lezen. Daarbij is Domoticz een veelzijdig home-domotica platform dat je ook kunt gebruiken voor het uitlezen van andere apparaten, zoals bijvoorbeeld je thermostaat of bijvoorbeeld de deurbel."


Nu beschikbaar: de P1 Extended Converter Module

Geplaatst 3 mrt. 2016 14:01 door Joost van der Linde

Tot op heden was er geen betrouwbare oplossing om een grotere afstand dan 3 meter te overbruggen tussen de DSMR4+ slimme meter en de computer waarop de meetgegevens gelogd worden. 
Met trots introduceert SmartMeterDashboard.nl hiervoor de "P1 Extended Converter Module", kortweg P1ECM.

De P1 Extended Converter Module is vanaf heden te bestellen in de webshop voor € 49 incl verzenden en BTW. 

Voor datalogger software functioneert de P1 Extended Converter Module exact zoals de bekende P1 Converter Cable.

Tot 3 meter (6 meter in geval van een DSMR2/3 meter) kan de standaard P1 Converter cable (P1CC) aan de RJ11 kant worden verlengd mbv een (recht/1:1) RJ11 koppelstukje en standaard 4-aderig telefoonverlengsnoer met aan beide zijden een RJ11 plugje. Zie verderop in dit blog voor de details.

Omdat het P1ECM deel dat aan de meter wordt aangesloten wordt gevoed vanuit de meter, functioneert de P1ECM alleen bij slimme meters conform DSMR 4 en hoger (P1 poorten van meters conform DSMR 3 en lager beschikken  niet over een stroomvoorziening). Heeft u een meter conform DSMR3 (of lager) en wilt u een grotere afstand dan 6 meter overbruggen? Neem dan contact op via info@smartmeterdashboard.nl voor een oplossing op maat.

Gas standen worden sinds 1-1-2016 niet altijd goed doorgegeven door de slimme meter / UPDATE 11-1-2016

Geplaatst 5 jan. 2016 06:35 door Joost van der Linde   [ 18 jan. 2016 11:11 bijgewerkt ]

Het blijkt dat sinds 1-1-2016 bij een aantal typen slimme meters de standen van de gas meter niet goed worden doorgegeven.
Je herkent deze situatie aan het WEL oplopen van de Datum/tijd (van de gas stand opname) en het NIET veranderen van de van de gas meterstand.
We hebben hiervan al enkele meldingen van gebruikers van onze p1 kabels/modules gekregen, maar naar nu blijkt is het een algemeen probleem dat opgelost moet worden door de netbeheerder middels een software update van de meter.
Het probleem treedt in ieder geval op met de Iskra type 382 DSMR 2.2 (= oudere ) meters icm diverse typen gasmeters


Er is nieuwe software beschikbaar waarmee het euvel dat sommige slimme meters sinds 1 januari niet automatisch de gasmeterstanden doorgeven op afstand kan worden verholpen. Meterleverancier Iskrameco heeft hiervoor een aanpassing van de software ontwikkeld die deze week wordt getest. Vanaf aanstaande zaterdag 16 januari zal deze nieuwe software aan de betreffende meters worden toegestuurd. De klant hoeft hiervoor niets te doen. Omdat deze oplossing niet voor alle betrokken 400.000 adressen tegelijkertijd kan plaatsvinden, duurt het naar verwachting een aantal weken voordat alle meters van de nieuwe software zijn voorzien en weer automatische  updates van de gasmeterstand doorgeven. Tot die tijd is het bij de betreffende meters niet mogelijk om een actueel verbruiksoverzicht van de gasmeterstand te krijgen. In de tussentijd worden de meterstanden voor zowel elektriciteit als voor gas normaal gemeten en WEL getoond in het display van de meter.

Is uw P1 of P1NET datalogger "plotseling" gestopt met loggen?

Geplaatst 30 nov. 2015 01:53 door Joost van der Linde

En ziet u "cryptische" foutmeldingen over (onder andere) "current_threshold" ?
Dan heeft uw slimme (DSMR4) meter waarschijnlijk een software upgrade ontvangen van uw netbeheerder.
U kunt dit controleren door de datalogger met de hand te starten en de output naar het scherm te laten geven.
Daar zult u bij DSMR version nu "42" zien staan. (voordat een foutmelding wordt getoond)

De oplossing is eenvoudig: De laatste P1 / P1NET dataloggers (V7) zijn hierop aangepast. U kunt volstaan door de nieuwe versie te downloaden en het betreffende P1.py of P1NET.py script in uw P1 map te kopiëren.

Het loggen zou dan gewoon weer moeten werken.

Update Dataloggers

Geplaatst 25 mrt. 2015 01:57 door Joost van der Linde

Komende periode staat er een ingrijpende upgrade van alle datalogger scripts die van deze site kunnen worden gedownload op stapel.
Belangrijke wijzigingen:
1. Vergrote robuustheid agv gewijzigde P1 telegram inhoud DSMR 4.2 meters
2. Gebruik van UTC (GMT) om telegrammen te loggen, ter voorkoming van het zomer/wintertijd issue. Consequentie is dat als je de lokale tijd wil weergeven, die conversie aan de voorkant (op een website dus bijv.) gedaan moet worden. Noot: Er is vooralsnog NIET voorzien in een update script voor reeds gelogde gegevens.
3. Ondersteuning SQLite3 als database engine (vooralsnog NAAST MySQL). In SQLite zal ook een beperkt aantal (P1) velden gelogd worden
4. Ondersteuning van het loggen van productie gegevens naast de standaard P1 registers
5. Betere ondersteuning van USB poorten onder Linux

Het is de bedoeling dat de nieuwe versie (8) van de P1 datalogger en de P1NET Datalogger uiterlijk komende zaterdag kunnen worden gedownload.

Het ontwikkelen van deze nieuwe versie was mede ingegeven door de ontwikkeling van het SmartMeterDashboard Plug & Play dat mede als gevolg hiervan vertraging heeft opgelopen (zie het aparte blog bericht daarover).


De P1 Converter Cable gebruiken met de Vera 3 / Vera Lite

Geplaatst 13 okt. 2014 13:01 door Joost van der Linde

De P1 Converter Cable is ook geschikt om met de Vera 3 / Vera Lite het energieverbruik te meten.
Bijgaand de handleiding en de hiervoor benodigde bestanden.

P1 Converter Cable PRIJSVERLAGING per 9-10-2014

Geplaatst 9 okt. 2014 00:58 door Joost van der Linde

Door scherpere inkoop en het succes van grotere aantallen kunnen we per vandaag (9 oktober 2014) onze succesvolle P1 Converter Cable (V2) aanbieden voor € 22,50 Inclusief standaard verzending.
SmartMeterDashboard.nl is bied daarmee de scherpst geprijsde P1 kabel in de markt,en natuurlijk nog steeds met een gegarandeerde werking op ALLE P1-poort meters (waaronder Iskra, Kamstrup, Kaifa en Landis + Gyr)
Ckeck de Webshop !!

1-10 of 48